Salonir - Ahol már nem minden a régi (Év: E.u. 885.)


  Törpék

  Thorgar
  Thorgar
  Admin
  Admin


  Karakterlap
  Szint: Admin
  Fókuszpont: Siginturg
  Erőpont: 0

  Törpék Empty Törpék

  Témanyitás by Thorgar on Csüt. Feb. 23 2017, 06:33

  Törpék
  avagy a Szikla Népe


  Törpék A40bc610


  Testfelépítés: Először is, a törpék nem kicsik! Alacsonynak bár alacsonyak, átlagos testmagasságuk olyan 130-160 centiméter közé tehető. Zömökök mindannyian, nem igazán van olyan, hogy vékony törpe. Testsúlyuk ezáltal olyan átlag 120-140 kilogrammnyi, de elhízott törpét nem igazán látni, ez pedig neveltetésükből és életmódjukból is adódik. Állandóan ügyködnek valamin, szorgos népség. Az örök rejtély pedig az, hogy a törpéknek az anyagcseréjük nagyon erősen túlműködik, így az egyszerű, nyurgák által készített alkoholtól nem képesek részegre inni magukat, sőt, azoknak hatásaira immunisak; csakis a saját készítésű alkoholos italuktól képesek lerészegedni, ez viszont egy nem törpének... nos, halálos is lehet.

  Megjelenés: Értelemszerűen a férfiak egyik legfőbb ékessége a szakálluk, amelyet már kisebb korukban elkezdenek növeszteni, de a hossza sosem akkora, hogy az zavarja őket harc közben. A hajviselet teljesen eltérő, van olyan, aki leborotválja a fejét, olyan is, aki fonatokban hordja. Fontos megjegyezni azonban, hogy a nőkről szóló legendák tévesek; egy törpe nőnek nincs szakálla, sőt, faji jellegből adódóan a szemöldökön, hajon és szempillán kívül máshol nem nő rajtuk szőrzet. Átlagosan elmondható, hogy a törpék orra nagyobb az emberekénél, arcuk pedig markáns, mintha már-már kőből faragták volna azt ki.

  Jellem: Visszahúzódóak, de persze nem mind. Nem szeretnek másokkal kapcsolatot létesíteni, igaz, vannak kivételek. Úgy tartják, hogy az, akinek nem tudnak a szemébe nézni, azzal nem érdemes vesződni. Viszont, hűségesek. Ha valaki elnyeri egy törpe barátságát, azért egy szó nélkül képes tűzőn, véren és láván átgyalogolni, méghozzá a szó legszorosabb értelmében.

  Társadalom: Nos, a törpék társadalma igen sokrétű. A nagyvilágba kikerült törpék már nem tagozódnak olyan hierarchikus közösségekbe, amelyek a tárnákban vannak jelen, viszont azok, akik nem hagyták el a nagy közösségeket, bizony szoros és kemény társadalomban élnek, amely minden, tradicionális törpetárnára jellemző. Nagyon merev, hierarchikus társadalom, amelynek élén az adott tárna Thánja áll; egy Thán a törpéknél egyenlő az emberek királyaival, de több is annál. A Thán a nagy vezető, akit minden törpe tisztel és elfogad legfőbb vezetőjének.

  A Thán alatt közvetlenül a Rúnapátriárka helyezkedik el a rangsorban. A Rúnapátriárka az adott tárna legfőbb vallási vezetője, Thorgar a Tárnarengető szószólója. Általában egy Rúnapátriárka már nem is igazán számít evilági lénynek, kinézetre leginkább olyan, mintha egy mozgó rúnatároló lenne; ezt úgy kell elképzelni, hogy a Rúnapátriárka teste már-már csak egy üres héj, amely a tiszta mágiát tárolja magában. A Pátriárkák körül folyamatosan acélkéken világító rúnák lebegnek, szemük pedig elveszti a világát, azonban a mágia síkján képesek látni, továbbá a rúnákon keresztül érzékelni is. A Rúnapátriárka szava vallási ügyekben a Thán szava fölött áll. Nem is csoda, hiszen a Pátriárka kiválasztása a Törpék legszentebb eseményének számít, ez lentebb is olvasható. Ilyenkor az adott tárna Rúnaőrzői egybegyűlnek, imádkoznak Thorgarhoz, aki a potenciális pátriárkajelölt szájával szól; ekkor neki fel kell ajánlania teljes életét Thorgarnak, akitől megkapja a Rúnák minden misztikumát és tudását, cserébe elveszti szeme világát, teste pedig többé nem lesz más, mint a rúnák misztikumának tárolására szolgáló héj. Értelemszerűen emiatt gyereknemzésre sem igazán képesek.

  A Rúnapátriárka alatt állnak a Rúnaőrzők a rangsorban, ők minősülnek a főpapságnak. Feladatuk a tárna vallási életének közvetlen vezetése, a Rúnapátriárka szavainak tolmácsolása. Átlagosan a Rúnaőrzők közül szokott kikerülni a következő Rúnapátriárka, Thorgar által kiválasztva; amikor ez megtörténik, a törpék közt hatalmas ünnepség zajlik, amelyre a tárna összes lakója odacsődül. Tárnánként csak négy Rúnaőrző van, sosem több.

  Megjegyzés: Rúnaőrzővé válhat Játékos Karakter, azonban ez Engedélyköteles!


  Mindezek után következik a Sziklatanács és itt szót is kell ejteni egy átlagos tárna kinézetéről, társadalmi összképéről. Egy tárnában mindig hat fő nemesi törpedinasztia található meg. Egy ilyen Ház összesen tíz családot foglal magában, egy családot húsz törzs alkot, egy törzsben ~200 fő foglal helyet. Egy tradicionális tárnában a hat nagy dinasztia a következőképpen oszlik fel:

  - Uralkodó Ház
  - Bányászok Háza
  - Kovácsok Háza
  - Rúnapapok Háza
  - Kézművesek és Szerkezetmívesek Háza
  - Harcosok Háza

  Ez azt jelenti, hogy a fenti foglalkozások egyikét végzi az adott ház, továbbá nevet is leginkább a foglalkozásuk alapján választanak (pl. egy tárnában a Harcosok házának a neve lehet Sziklavért Ház vagy Pörölykéz Ház is). A különböző dinasztiákhoz tartoznak a tárnában élő törpék (azonban ez nem jelenti azt, hogy minden törpe nemes, csak annyit, hogy pl. a Sziklavért Ház egyik törzsének a tagja), az egyes törzsek viszont adott esetben versengenek egymással, hogy ők adják a későbbiekben a Sziklatanács Képviselőjét; tekintve, hogy a törzsek közt is megvan a hierarchikus rendszer, tehát a legtöbb törzs rangsort állít fel, ezért sokszor törtek már ki intrikus belharcok a törpék között. Azt is fontos még megemlíteni, hogy minden Ház minden törzsében lévő családból öt család az orientációtól függetlenül harcosokat képez ki, így a Házaknak mindig van aktív, állandó saját seregük, amit persze a Thánnak kell alárendelniük

  A Sziklatanács nem más, mint a különböző Házak fejeinek a tanácsa; ez adja a Thán tanácsadó testületét, ők igazgatják a saját területüknek megfelelő részt, tehát a Bányászok Házának a feje felelős az adott tárna bányászatáért teljes mértékben, és így tovább. A Sziklatanács szava nem állhat a Tháné fölött, de ajánlatos kikérni a véleményüket, hogyha egy tárna életében nagy változást akarna eszközölni az adott Thán... különben lehetséges problémák léphetnek életbe, és nem jó, hogyha az uralkodó dinasztiát nem támogatja már senki...

  A hierarchiában a Sziklatanács után következik a Rúnapapság. Általánosan egy Ház adja a papokat, de kikerülhet mástól is Rúnapap. Ők a törpék varázsló, mágusai... más mágiahasználót a saját területükön belül nem is igazán tűrnek meg. A Rúnapapok feladata nem más, mint a törzsek vallási életének vezetése, minden törzsre jut egy pap, aki tolmácsolja a főpapság és a Pátriárka akaratát. A papság után következnek a szimpla harcosok, majd a kézművesek és végül a szimpla polgárság.


  Szokások: A törpék rengeteg ünnepet tartanak, amelyek tárnánként változatlanok, azonban elég a legnagyobbat megemlíteni, amely nem más, mint a Teremtés Napja. Ilyenkor a tárna apraja-nagyja összegyűlik és akkora tivornyát rendeznek, amelyet csak lehet. Annak ellenére, hogy zárkózottak, ilyenkor idegeneket is beengednek a tárnáikba, hogy velük együtt ünnepelhessék meg a Teremtést, azonban egy Nyurga elég hamar bele tud halni abba az alkoholmennyiségbe, amit a törpék szoktak elfogyasztani. Álljék itt egy ember visszaemlékezése az ünnepről, aki abban a kiváltságban részesülhetett, hogy elnyerhette egy törpe barátságát és egyenlő félként vehetett részt az ünnepen.

  "Szavakkal alig írható le, ami a Teremtés Napján zajlik. Minden csillog-villog, mintha akkor és ott faragnák ki frissen márványból a díszletet. A megnyitóünnepségen maga a Rúnapátriárka mond áldást mindenkire és hajt fel egy korsó Magmasert, majd elkezdődik az ünnep. Láttál már fesztivált a nagyvárosokban, ahol kofák ordibálnak, kardnyelők és tűzvarázslók mutatják be a tudományukat néhány rézért? Felejtsd el! Ha egyszer abban lehet részed, hogy látsz egy Teremtés Napját, soha többet nem mész emberi ünnepségek közelébe."

  Különlegességek: Nem kevés különlegessége van a törpéknek, amelyek leginkább fajból adódóak. Először is, jól látnak a sötétben, köszönhetően a földalatti életnek, azonban ez a felszínre jött törpéknél elveszik. Minden törpe néhány méter eltéréssel képes megmondani, hogy milyen mélyen, vagy éppen milyen magasan járnak, ez a földdel való kapcsolatukból adódik. Szervezetük immunis az alkoholra, csakis egy saját fajta italtól képesek részegséget elérni, ami nem más, mint a Magmaser. Csontozatuk vastag, nehezen törik, ámbátor ez csak annyit jelent, hogy törpét nem igazán láthat csonttöréssel ispotályba menni az ember.

  Fajspecifikus kasztok és munkák: Leginkább bányászok és kovácsok szoktak lenni, kasztnak inkább a harcosnak illenek be. A mágiahasználóik kivétel nélkül szakrális mágiát művelnek, tehát a rúnamágia a törpék számára szakrális mágiahasználatnak minősül, azt arkánikusként nem tanulhatja! Ahogy a nem törpe fajú rúnamágus sem tanulhatja szakrálisként a rúnamágiát

  Kedvelt fegyverek: Bármi, ezt egyede válogatja. Nem minden törpe rohangál kétkezes pöröllyel.

   Pontos idő: Hétf. Okt. 14 2019, 02:52