Salonir - Ahol már nem minden a régi (Év: E.u. 885.)


  Orkok

  Crion
  Crion
  Admin
  Admin

  Tartózkodási hely : Nicosia

  Karakterlap
  Szint: Admin
  Fókuszpont: Túl a fókuszon
  Erőpont: Erős

  Orkok Empty Orkok

  Témanyitás by Crion on Hétf. Jan. 16 2017, 20:32

  Orkok 9YyHHtxyOrkok 1ZvpD0dg


  Testfelépítés: Az orkok átlagos magassága 180-210 cm közé tehető, ennél alacsonyabb, vagy magasabb egyedek nem igazán léteznek, de természetesen akadnak kivételek. A testfelépítésük általában szikár, izmos, köszönhetően törzsi neveltetésüknek, amely még a városok falai között is megmutatkozik; továbbá az orkokkal szembeni előítéletek miatt leginkább kétkezi munkára alkalmazzák őket, így a munkaadók akaratlanul is elősegítik a klasszikusan kialakult ork képet más fajokban.

  Megjelenés: Amennyiben egy ork még a törzsével él, úgy a férfiak legbecsesebb ékességei közé tartoznak a harci sebesülések, amelyek más fajtársak számára hivatottak mutatni a státuszt. Bőrükre jellemző enyhe, vagy kifejezetten erős elszíneződés, ez egyénenként változó, de főként a zöld és a szürke árnyalataiban szokott játszani. Szájukban erős fogazat található, alsó szemfogaik általában néhány centivel kilógnak (ezt nevezik "orkagyarnak"). A hiedelmekkel ellentétben az ork nők nem mocskosak és büdösek, sőt. Egy ork nő többet tisztálkodik egy embernél, és jó néhány esetet jegyeztek már fel, amelyben ember férfi vett el egy ork nőt. Az orkokon - faji jellegzetességükből adódóan - nem nő szőr, se hímen, se nőstényen.

  Jellem: Ahogy máshol is, a jellembéli dolgokkal kapcsolatban is el kell különíteni a vadonban élő, és a városokban-falvakban letelepedett orkokat. Bár azok, akik letelepedtek még őrzik valamennyire a hiedelmeket, és a babonákat (ha más nem, akkor a szülők regéiből, vagy a köznép előítéletei miatt), mégis különböznek vadonbéli társaiknál. A törzsben élők erőközpontúak, és az erőszak teszi ki a mindennapjaikat (ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan gyilkolnak!), ahogy a babonáikban is rendíthetetlenül hisznek. A letelepedett orkok már nem annyira az erő, inkább a tudás felé hajaznak, de így is gond nélkül "odasóznak", hogyha valaki megsérti őket. Általánosan jellemző még rájuk a hevesebb vérmérséklet is.

  Társadalom: Az orkok többsége már letelepedett, városi életmódot folytat, de vadonbéli területeken még mindig a törzsi berendezkedés dívik, ahol patriarchális rendszer figyelhető meg. Egy törzs általában négy-öt családból áll, egy családban pedig három-öt generáció lakik együtt. Kultúrájuk miatt az orkok leginkább az erőben hisznek, és ez alapján szokták kiválasztani vezetőiket is; aki legyőzi a vezért, az lép a helyébe.

  A törzsi társadalom vallási vezetői a Vének. Ők azok a személyek, akik élemedett koruk miatt már nem alkalmasak a harcra, vagy már születésüktől fogva a sámánista hitvilágot tanulmányozzák. Az orkok babonás népek, szentül bíznak totemállataikban, és a szellemek útmutatásában; egy törzsfő mindig kikéri a Vének tanácsát, mielőtt harcba indul. A letelepedett orkokra már nem igazán jellemző ez a babonásság; leginkább abban mutatkozik meg, hogy veszélyesebb helyzetekben furcsa kézmozdulatokat tesznek, mintha gonoszokat űznének el. Egy ork lakóhelyén - legyen az törzsi, vagy letelepedett - szinte kivétel nélkül, mindig akad egy kis állatszobor, amely a totemállatot jelképezi.

  A vadonban inkább martalócok, útonállók, de az ork törzsek között szent hagyomány a vendégjog; ha bárki belép a területükre, - és azt nem támadó szándékkal teszi - azt illően megvendégelik, és nem lépnek fel ellene támadólag, hacsak nem tesz arra utaló magatartást. Egy ork törzs vendégszeretete csak addig tart, amíg az adott személy nem él vissza vele.

  A nagyvárosokban letelepedett orkok általában kisebb közösségekbe tömörülnek a városon belül, afféle ork lakónegyedet létrehozva ott, ezzel is elszigetelődnek a többi fajtól. A városokban lakó orkok mindig segítik egymást, hogyha baj van, már csak a faji azonosság miatt is; ha pedig rokonuk az illető, akkor még a világ végének a végére is hajlandóak elmenni, csakhogy segíthessenek.

  Társadalmi tagolódás: Amennyiben törzsről beszélünk, ott mindenekfelett a törzsfőnök áll, ő a törzs vezetője, akinek minden szavára hallgatnak a többiek. Közvetlenül alatta a harcosok állnak, majd a mesterséget űzők, és az asszonyok. A Vének, és a törzs sámánja gyakorlatilag a törzsfőnökkel egyenértékű társadalmi helyzetben vannak; még ő is tisztelettel fordul hozzájuk, hogyha valamilyen oknál fogva ki szeretné kérni a véleményüket.

  Szokások: Bárhonnan is jöjjön egy ork, legyen bárhol és tartson bárhova; a főbb szokások megmaradnak, amelyek mindig apáról-fiúra szállnak. A legfontosabb, hogy az orkok között nagy tisztelete van a hagyományoknak, amelyek az alábbiak:

  A vendégjog tisztelete: Az orkok között súlyos, megbocsájthatatlan bűnnek számít, ha valaki olyan vendégre emel kezet, aki azt nem érdemelte ki.

  A birtok védelme: Minden ork védi a birtokát, lakjon városban, faluban, vagy épp a vadonban. Ha valaki azt támadólag sérti meg, minden csepp vérével védelmezni fogja.

  - A család védelme: Az orkok megvédik a családjukat, ha törik, ha szakad. Bárkitől, és bármitől.

  A törzsfő tisztelete: Egy törzsi ork szentül követi a törzsfőnökét, és minden parancsát végrehajtja. Ez persze nem azt jelenti, hogy beugrik egy nyíl elé, ha az a törzsfőt ölné meg, de követi a vezérét. Ha a főnök harcba hívja őket, akkor mennek; nem csak a törzsbéliek, hanem a civilizációba betértek is... legalábbis volt már arról feljegyzés, hogy egy város ork lakossága szinte eltűnt, amikor törzsi háború dúlt közöttük.

  Az erő törvénye: Az orkok között az erő szent. Erejükkel vívják ki maguknak rangjukat a társadalmukon belül, és erővel veszik el a nekik kellő dolgokat. A törzsfőnökök is erővel jutnak pozícióikba, és erővel is váltatnak le onnan, ha netán meggyengülne. Ha valaki felülkerekedik egy orkon, akár birkózásban, akár más harcmodorban, biztos lehet benne, hogy tisztelni fogja őt... bár azért az illető talpát nem fogja nyalogatni. Hisz egy győzelem még nem a vég, ha nem vérre megy a csata...

  A totem áldása: Éljen bárhol egy ork, a totembeavatáson mindig túlesik, ha máshogy nem, hát a családja viszi el egy közeli sámánhoz. Ilyenkor az orkok átesnek egy szertartáson, ahol lelkükben meglelik totemállatukat, amely akár páratlan erőhöz is juttathatja őket (ez ritka esetben történik csak meg), de legalábbis nagyon meghatározza a későbbi jellemüket. Egy ork sosem ejtheti el akaratlagosan a totemállatának megfelelő állatfajtát, ahogy azok érdekes módon, nem bántják őt. Ezen a hagyomány csakis a férfiak kiváltsága, és nyolc éves korukban esnek át rajta.


  Különlegességek: Az orkok képesek látni a sötétben, bár ez a képességük nem olyan fejlett, mint a törpéké. Nappal némileg élesebben látnak mint az emberek, de a mozgásuk kicsit darabosabb, köszönhetően zömök testfelépítésüknek. Ez persze nem akadályozza meg őket abban, hogy valakinek jól odasózzanak, ha éppen úgy hozza a helyzet.

  Néhány kivételes ork férfi képes előhívni magában totemállatának erejét; ilyenkor általában az adott állat vérlényévé változik át, és első alkalommal nem tudja kontrollálni magát. Bárkire rátámad, legyen az barát, vagy ellenség. Ha egy orkban felismerik ezt a képességet, rögtön a szárnyai alá veszi a Vének közül valaki, és elkezdi kitanítani. Az igazán erősek már nemcsak irányítani tudják totemállatukat, hanem annak különlegesebb képességeit is felhasználni, így például egy-egy tulajdonságát előhívni. Ezek az orkok többségében törzsfőnökök, a városiak között nem igazán szokott előjönni a képesség. (ENGEDÉLYKÖTELES KÉPESSÉG)

  Meglehetősen hosszú életkorral bírnak, átlagosan 200-350 évig élnek. 

  A mágia nem minden részét fogadják el, a törzsben élők csak a sámánmágiára tekintenek jó szemmel; mindenki más, aki nem sámán, és nem azt a mágiafajtát műveli, az számíthat egy gyors, fájdalommentes lefejezésre, és testének elégetésére, hogy "megszabadítsák a rossz szellemektől". A városokban élő orkok már nem viseltetnek babonás félelemmel a mágia felé, de még mindig ódzkodnak kicsit attól; ritka az ork varázsló.

  Fajspecifikus kasztok, és munkák: A törzsi orkok között fel van osztva, hogy ki-mit csinál; a férfiak harcolnak, vadásznak, a nők pedig nevelik a gyermekeket. Az előítéletesebb népek az orkokat főként kétkezi munkára fogják be, vagy más aljamunkákra.

  Kedvelt fegyverarzenál: Teljesen vegyes, szinte minden fegyverhez értenek, ámde leginkább a nagyobb, nehéz fajtákat kedvelik; csatapörölyök, kétkezes fejszék, pallosok. Pajzsot nemigazán szeretnek használni, a páncélviselet azonban általános náluk, és abból is a nehezebbeket veszik fel.  Thorgar tollából

   Pontos idő: Hétf. Okt. 14 2019, 02:34