Salonir - Ahol már nem minden a régi (Év: E.u. 885.)


  A Fókuszpont használata

  Caralden Yosa
  Caralden Yosa
  Admin
  Admin

  Tartózkodási hely : Moldred

  Karakterlap
  Szint: Admin
  Fókuszpont: Feneketlen
  Erőpont: Elég

  A Fókuszpont használata Empty A Fókuszpont használata

  Témanyitás by Caralden Yosa on Vas. Aug. 13 2017, 02:02

  Alapok I

  Mint azt tudjuk, minden varázshasználó a varázslatok létrehozásához a Fodorból meríti a szükséges energiát. Ez az energia lévén életidegen, igen csak komplikált és veszélyes, ezért elengedhetetlen, hogy a varázsló képes legyen Fókuszálni azt. Másképpen magyarázva: kordában tartani és akaratának megfelelően irányítani azt. A folyamatot tehát - amely során a mágus hozzájut a varázslatokhoz szükséges energiához - Merítésnek nevezzük. Egyetlen varázsló sem képes korlátlan mennyiségű energiához jutni, egy bizonyos határon túl egyszerűen elveszítené az irányítást a Fodorból merített energia fölött, amely darabokra szaggatná vagy teljesen megnyomorítaná jobbik esetben. (A varázslatok a Fodor nélkül is előidézhetőek, azonban a varázslónak/mágusnak több Fókuszpontjába és erejébe is telik, amibe könnyen megsérülhet, nehezebb varázslatok esetén akár bele is halhat, így ezt eddig még senki sem kockáztatta meg.)


  A varázsló által meríthető energia mennyiséget Fókuszpontokban mérjük. Minél tapasztaltabb egy mágiahasználó, annál nagyobb az általa irányítható energia mennyisége.


  Lássunk egy gyors példát Jeza, a varázsló esetén keresztül:


  Jeza elfogadott előtörténettel 50 Fókuszponttal rendelkezik, amely az előtörténetért jár. Tehát Jeza a Fodorból 50 Fp-nyi energiát képes meríteni, első szintjén ez az összes energia mennyiség, amely rendelkezésére áll.

  Egy kaland után a mesélő 25 Fp-vel jutalmazza Jezát, ez tehát azt eredményezi, hogy innentől kezdve már 75 Fókuszpontnyi energiát képes meríteni.
  Haladjunk tovább. 
  Minden varázslat energiából áll, s minden varázslatnak meg is van a maga energia szükséglete: van, amelyik kevesebb és van, amelyik több energiát kíván. A varázslat létrehozásához szükséges energiamennyiséget Fókuszpontban mérjük. Igen, helyes a felismerés, a varázslók által meríthető és a varázslatok létrehozásához szükséges energiamennyiséget is Fókuszpontban mérjük. Ebből következik az alábbi szabály:


  Ha egy varázshasználó által meríthető energiamennyiség nagyobb vagy egyenlő, mint a varázshasználó egy ismert varázslatának energiaszükséglete, a varázshasználó létre tudja hozni azt a varázslatot.


  Lássuk a példát, szintén Jeza segítségét kérjük ehhez.


  Jezának 75 Fókuszpontja van, az általa ismert Energialabda energiaszükségletének 75-nek vagy kevesebbnek kell lennie, hogy Jeza létrehozhassa azt. 

  Ha tehát: Jezának 150 Fókuszpontja van, az azt jelenti, hogy az Energialabda varázslatot egy körében kétszer tudja létrehozni. ---> 75 + 75 = 150. 
  Amennyiben Jezának csak 50 Fókuszpontja lenne, az Energialabdát nem tudná egyetlen egyszer sem létrehozni, mert nem rendelkezik a varázslat energiaszükségletével.
  A példán keresztül láthatjuk, hogy azonnal kizárhatóvá tudunk tenni bármilyen vitát azzal kapcsolatban, hogy ki mennyi és milyen FP szükségletű varázslatot képes létrehozni egy körben. 


  Fűzzük tovább a gondolatmenetet, hiszen nem egy varázslattal rendelkeznek a varázshasználók és egy körben akár több, különböző FP igényű varázslatot is szeretnének használni. Ilyenkor mi a teendő? 


  A Fókuszpont minden esetben tájékoztat bennünket a lehetőségeinkről. Hogyan? 
  Mint említettük, a Fókuszpont minden esetben megmutatja, mekkora energiamennyiséget képes egy mágus egy körében felhasználni. Az azonban nincs korlátozva, hogy hány különböző varázslatot használhat mindaddig, amíg a kívánt varázslatok Fókuszpont igénye nem haladja meg a mágus Fókuszpontjának mértékét.
   

  Lássuk példával. Hívjuk régi ismerősünket, Jezát a porondra:


  Jeza a legutóbbi találkozásunk óta sikeresen túlélt néhány kalandot, amelyen részt vett, és mivel az ork törzsfővel szemben nem a társai védelmére várt, hanem eredményesen használta varázslatait, a mesélő további Fókuszpontokkal jutalmazta. Jeza most már vagány, mert 175 Fókuszpontja van. Következő kalandján belefut egy egyáltalán nem hétköznapi Életképtelen Tenyészbábba, (lövésem sincs, mi az, ne kérdezzétek) Jeza egyáltalán nem félős, ahogyan a társai sem. Tudja, hogy az Energialabda nem képes megölni a bitang szörnyeteget, ugyanakkor meggyengítheti. Úgy dönt, hogy a körében két társára ráolvas egy-egy Fürgeség Igéit ( 50 Fp / varázslat ), amelynek köszönhetően Dorg és Borg fürgébbek lesznek az átlagnál, és lesz esélyük elkerülni a Tenyészbáb támadásait, majd egy Energialabdát ( 75 Fp / varázslat ) lő a rettenetes nevű és kinézetű förmedvénybe. 50 + 50 + 75 = 175. 

  Az első kör sikeresen lezajlott, hiszen még mindhárman élnek. Jeza szereti az Energialabda nevű varázslatot, és amíg társai kaszabolják a gusztustalan, gyomorfájást okozóan idióta nevű szörnyeteget, ő kedvenc varázslatából kettőt is beleereszt az Életképtelen Tenyészbábba (75 + 75). A szörnyeteg felordít fájdalmában és dühében, hogy a három kalandor még mindig nem került fel az étlapra, majd Jezára veti magát. Jeza elmondja a Fürgeség Igéit, hogy neki is legyen esélye elkerülni a rémet, de... nincs elég Fókuszpontja. 75 + 75 + 50 = 200, ami nem egyenlő 175-tel.
  A fenti példában a harc első két körébe nyerhettünk betekintést, amelyből kiderült, hogy Jeza minden körében a Fókuszpontja maximumáig használhat különböző varázslatokat. Azon felül nem! Mindenkit megnyugtatok, hogy nem kell aggódniuk Jezáért. A harmadik körben Dorg és Borg megmentik Jezát a gonosz, Életképtelen Tenyészbáb azon tervétől, hogy a parti tagjaival javítsa életben maradásának esélyeit. 

  A Fókuszpontnak azonban másban is van szerepe. Minden varázslat Fókuszpont statisztikája megmutatja nekünk azt is, hogy a varázshasználó karakternek mennyi Fókuszpontra van szüksége egyáltalán ahhoz, hogy megtanulhassa a varázslatot. Igen, jól tudjátok. Jezaaaa! Meló van! 


  Jeza számos kalandja során nem egyszer talált olyan tekercset, amelyre egy varázslatot jegyzett fel a szerzője. A leírás még olvasható, ahogyan a szükséges kézmozdulatok rajzai és az igék is kivehetőek. Eldönti, hogy megtanulja az egyiket, amelynek Energiazápor a neve. Jeza Fókuszpontja a sok kaland túlélése után immáron a kifejezetten használható 225-re duzzadt, az Energiazápor FP szükséglete pedig 190. A tekercs tanulmányozása és hosszú gyakorlásokat követően, Jeza megtanulta az Energiazáport. Bármelyik elkövetkezendő harcban használhatja az újonnan tanult varázslatát.


   Pontos idő: Pént. Szept. 20 2019, 14:36