Salonir - Ahol már nem minden a régi (Év: E.u. 885.)


  Rúnamágia

  Thorgar
  Thorgar
  Admin
  Admin


  Karakterlap
  Szint: Admin
  Fókuszpont: Siginturg
  Erőpont: 0

  Rúnamágia Empty Rúnamágia

  Témanyitás by Thorgar on Szer. Ápr. 12 2017, 01:53

  Rúnamágia
  Rúnamágia A433mc


  Rúnamágia. Tán az egyik legősibb mágiaág mind közül, egyidejű a rúnák megjelenésével. Az emberek nem hiába kötik a törpékhez a rúnamágiát, hisz’ gyakorlatilag ők azok, akik ezt kitalálták és ők is művelik a legmagasabb fokon; való igaz, más mágiához már annyira nem is értenek. Azonban, a rúnamágia által el lehet érni minden olyat, amelyet más mágiákkal is. Elemi hatást, nekromanciát, fegyverek mágikus erővel való felruházását… minden csakis azon múlik, hogy a Rúnamágus mennyire mélyedt bele a rúnák jelentésébe és miként képes azokat használni úgy, hogy elérje a céljait.

  A rúnamágia sokoldalú és a legnagyobb mélységeit nehéz megérteni. Mint az egyik legősibb mágiaág, olyan felfedezetlen részei vannak, amelyek egyszeri emberek – és mások – számára is örök rejtélyek maradnak. Egyedül tán a törpék legszentebb személyeként tisztelt Sziklafi az, aki ismeri a rúnamágia minden rejtélyét, ő pedig nem más, mint a Rúnapátriárka, aki Thorgar Főisten Földi Morajlásaként is ismert. A mindenkori Rúnapátriárka azonban nem adja ki ezeket a hatalmas titkokat, ő maga őrzi azokat addig, amíg meg nem tér Thorgar Csarnokába, az ősei keblére.

  Persze, mint sok minden, a rúnamágia is ismertté vált az emberek körében. Ma már oktatják sok mágusiskolában; ők ezt arkánikus varázslatként ismerik, és sosem fogják tudni ezt az ágat úgy művelni, ahogy a törpék tudják. A törpék számára a rúnamágia szakrális varázslatágnak minősül, ugyanis a rúnák tudását Thorgar főistennek tulajdonítják és – ahogy az tudható róluk – csakis papok használnak náluk mágiát. Bár már mondva lett, de a rúnamágia fő ismérve, hogy mindent el lehet érni vele, amit más mágiaágakkal is; pusztán a rajzolástól függ, ráadásul a bennük lévő mágikus potenciál miatt a felviteli felület nem sokat számít; fa, kő, bőr… oly’ mindegy. A fontos az, hogy megfelelő sorrendben, megfelelő módon legyenek felkarcolva.


  Mik is azok a rúnák? A törpék számára az életet, a bölcsességet és a tudást jelentik, másoknak csak puszta szimbólumok. Fontos megállapítani, hogy a rúna nem mágikus eszköz, hanem egy átjátszóállomás, amelyekkel a törpék és az ahhoz értők bizony sok mindent elérhetnek; egyes szabályokat is képesek megkerülni, amelyek az arkánikus és a szakrális mágiahasználókat kötik.

  Összesen huszonnégy rúna található meg a törpék eszköztárában, s mind a huszonnégynek nagy jelentősége van. Hát még akkor, amikor összevonják őket! Ugyanis igen, léteznek összevont rúnák is, továbbá rúnikus összefüggések... de ezeket igazán már csak egy törpe értheti meg. Ők a sorrend felcserélésével, két vonással már más tartalmat adhatnak egy rúnának, mint azt a Nyurgák gondolnák első látásra. Látsz egy Ingwazt? Lehetséges, hogy robbanni fog a kő, amit feléd dobnak, de az is lehet, hogy több kővé válik. Lássuk hát, a rúnákat!

  Fehu
  Rúnamágia 01-Fehu

  Fehu. Az első rúna, ezen alapul minden. Fehu az, amiből az erő jön, a színtiszta energia. Szinte mindenben megtalálható, a rúnikus összefüggéseknél és a rúnajóslásoknál is. Ezt tanulják meg először a rúnamágusok, ezzel lesznek képesek elemtelen mágiákat használni, felszabadítani a belsőjükben lévő mágikus magot.

  Hangértéke: F
  Jelentése: Vagyon


  Uruz
  Rúnamágia 02-Uruz

  Uruz, a Föld Rúnája. Az erő irányítására használatos, míg Fehu felszabadítja, ezzel lehet igazán irányítani. A második rúna, amit megtanulnak a törpe rúnamágusok, hiszen ezzel képesek akár a köveket is irányítani az akaratuk szerint.

  Hangértéke:
  U
  Jelentése: Föld


  Thurisaz
  Rúnamágia 03-Thurisaz

  Thurisaz a Tűz Rúnája. Használatával elérhetővé válik a rúnamágus számára a hőhatások irányítása, a tűzteremtés és a tűz elemi kihasználhatósága.

  Hangértéke: Th
  Jelentése: Tűz


  Ansuz
  Rúnamágia 04-Ansuz

  Ansuz a levegő elemi rúnája. Megtanulásával és használatával a levegő elemi irányítása válik elérhetővé a rúnamágus számára, egyesek akár magukon használva repülésre is képesek használni, de ez csak legendákban él; az utolsó, aki megpróbálta, az önmaga eggyé vált a levegővel.

  Hangértéke:
  A
  Jelentése: Levegő


  Raido
  Rúnamágia 05-Raidho

  Raido a levegő másik rúnája, Ansuz erejét fokozza vagy gyengíti. Leginkább erre is használják, amolyan kontrollrúna, amivel felügyelet alatt lehet tartani Ansuz határtalan erejét.

  Hangértéke: R
  Jelentése: Levegő


  Kenaz
  Rúnamágia 06-Kenaz

  Kenaz hasonló szerepet tölt be a Rúnamágiában, mint Raido. A zabolázatlan tüzet lehet vele kordában tartani, könnyebb irányíthatóságot tesz lehetővé, magyarán a rúnamágus ezt használva, nem fogja leégetni a házát, amikor a Thurisaz rúnával próbál foglalatoskodni.

  Hangértéke: K
  Jelentése: Tűz


  Gebo
  Rúnamágia 07-Gebo

  Gebo az első megfordíthatatlan rúna (hiszen tudjuk, a rúnák a megfordításukkal a negatív jelentésüket helyezik előtérbe), s ő is egyike a Levegő elemi rúnáinak. Segítségével a rúnamágus kihasználhatja Ansuz teljes erejét, vagy teljesen le is folythatja azt, Raido-val kombinálva pedig még képes lehet formázni is a színtiszta levegőt az akarata szerint.

  Hangértéke: G
  Jelentése: Levegő


  Wunjo
  Rúnamágia 08-Wunjo

  Wunjo a víz és a jég rúnája. Új távlatokat nyit az elemi irányításban, hiszen ezzel a rúnamágus képes a víz korlátozott irányítására, de leginkább annak sűrűségével machinál. A jeget megolvaszthatja, a vízből jeget csinálhat.

  Hangértéke: V
  Jelentése: Jég


  Hagalaz
  Rúnamágia 09-Hagalaz

  Hagalaz a víz rúnája, de a jégé is, akárcsak Wunjo. Elsődleges feladata a víz irányítása, de mellette ellátja a jég kontrollálását is; a rúnamágus képes lesz irányítani a jeget teljesen, a vizet pedig alapszinten.

  Hangértéke:
  H
  Jelentése: Víz


  Naudiz
  Rúnamágia 10-Nauthiz

  Újabb Tűzrúna a sokaságban, ámbátor Naudiz már a hőért felel. Naudizzal akár hideg tüzet is kelthetünk, amely nem árt senkinek, de képesek lehetünk kőzeteket is megolvasztani. Naudizt lávának is nevezik, a Magmatáltosok jelképe, homlokukon ott világít, mint egy örökkön égő lámpás.

  Hangértéke: N
  Jelentése: Láva


  Isa
  Rúnamágia 11-Isa

  Úgyszintén a Víz rúnája. Isa felel a víz zabolázatlan erejének megkötéséért, s bármely más levegőrúnával kombinálva hatalmas viharok kelthetőek vele, de akár képes lehet a víz természetes formálási képességét felgyorsítani; a talajerózió akár pillanatokon belül bekövetkezhet.

  Hangértéke:
  I
  Jelentése: Víz


  Jera
  Rúnamágia 12-Jera

  Jera a föld erejének megkötésére használatos rúna, a rúnamágus képes lehet vele akár földrengéseket is előidézni, amennyiben megvan hozzá a kellő ereje. Jera alapvetően Uruz kontrollálására használatos, önmagában viszont veszélyes és kiszámíthatatlan rúna.

  Hangértéke:
  J
  Jelentése: Föld


  Eihwaz
  Rúnamágia 13-Eihwaz

  Még egy olyan rúna, amelynek megfordítása nem sokat ér, így fordítva is ugyanazt jelenti, mint alapállapotban. Veszélyes és erős, ugyanis Eihwaz mind a négy elemet képes magasfokúan kontrollálni, ezáltal nagy hatalmat adva a rúnamágus kezébe. Kezdő rúnamágusok ódzkodnak a használatától, ugyanis a többi elemi rúnával kombinálva hatalmas erőket lehet szabadjára engedni, amelyek könnyen kicsúszhatnak az irányításuk alól.

  Hangértéke: Y, I
  Jelentése: Tűz, Víz, Levegő, Föld


  Perthro
  Rúnamágia 14-Perthro

  Perthro a tiszta víz rúnája, legfőképpen a víz megtisztítására alkalmazható, legyen az bármilyen szennyezett is. A rúnamágusok főként Perthro segítségével érik el, hogy bárhol iható vizet teremthessenek maguknak.

  Hangértéke: P
  Jelentése: Víz (tiszta)


  Algiz
  Rúnamágia 14-Perthro

  Algiz egyike szintén a levegő rúnáknak, de ő már a szelekért felelős. Segítségével szelek, viharok kelthetőek, továbbá irányíthatóak. Szeszélyes rúna, hiszen maguk a szelek is szeszélyesek.

  Hangértéke: Z
  Jelentése: Levegő (szél)


  Sovilo
  Rúnamágia 16-Sowelo

  Sovilo maga a Nap. A tűz és a levegő elemek összevonásáért felelős, veszélyes és kiszámíthatatlan rúna. Ereje hatalmas, akárcsak a nap, irányítani nagyon nehéz, még gyakorlott rúnamágusoknak is. Persze kontrollálni lehet, de egy rúna nem elég hozzá.

  Hangértéke: S, SZ
  Jelentése: Nap


  Tiwaz
  Rúnamágia 17-Tiewaz

  Még egy erős rúna, ezúttal elem nélkül. Tiwaz a puszta energia teljeskörű kontrollálásáért felel, hatalmas erőket lehet vele lefojtani és feloldani is. Fehu mellett párosítva nagyon veszélyes, nehéz irányítani, óvatosan kell vele bánni, mert könnyen kicsúszhat az ember kezei közül, olyankor pedig nem várt hatások keletkezhetnek... amelyek könnyen legalább egy végtagba kerülhetnek.

  Hangértéke:
  T
  Jelentése: Energia


  Berkana
  Rúnamágia 18-Berkana

  Berkana szintén egy a földrúnák közül, hatalmas erőt birtokol. Hatalma a kövekre, a sziklákra terjed ki, sziklaomlások idézhetőek vele, de akár kővé is változtathatnak egy embert, ha elég erőt birtokolnak a Berkanát használó rúnamágusok. Szilárd, könnyen irányítható rúna, a Sziklaatyák jelképe.

  Hangértéke: B
  Jelentése: Szikla


  Ehwaz
  Rúnamágia 19-Ehwaz

  Nagy erejű sorsrúna, nagyon sok függ attól, hogy egyenesen, avagy fordítva róják fel. Egyenesen jó szerencsét, egyenes előrehaladást, erőnövelést jelent, fordítva viszont bizalmatlanságot hordoz magában. A rúnamágusok nem szívesen használják, csak abban az esetben, hogyha a véletlen faktorát is bele akarják kombinálni varázslataikba, vagy akkor, hogyha időzítést akarnak tenni rá. Csapdának azonban tökéletes, továbbá mások megátkozására vagy megáldására is kiváló.

  Hangértéke: E
  Jelentése: Erő


  Mannaz
  Rúnamágia 20-Mannaz

  Mannaz a végső a rúna a levegő irányításában, magának a levegő őselemnek a megfelelője. Ténylegesen irányítani lehet vele mindent, ami levegő alapú, hatalmas viharokat kelthet, vagy csillapíthat le, de természetesen nagyon szeszélyes és még kontrolláló rúnákkal is nehezen irányítható.

  Hangértéke: M
  Jelentése: Levegő


  Lauguz
  Rúnamágia 21-Laguz

  Lauguz a föld elem végső rúnája, hasonlóan Mannazhoz. Formázásra, alkotásra, pusztításra... szinte mindenre képes, aminek köze van az Anyaföldhöz, akár még erdők létrehozására is. Ereje oly' hatalmas, hogy képes a többi őserőt is manipulálni, hiszen a vizet beszívja, a szél nem árt neki, a tűz pedig csak még keményebbé teszi őt. Kontrollálni őt is nehéz, zabolázatlan.

  Hangértéke: L
  Jelentése: Föld


  Ingwaz
  Rúnamágia 22-Inguz

  Mi más lenne Ingwaz, ha nem a Tűz őselemi rúnája? Hasonlóan Mannazhoz és Lauguzhoz, zabolázatlan, nehezen irányítható, de hatalmas erővel bír, még a Napot is képes lenne elégetni, azt tartják róla a legendák. Ingwaz hatalmas erővel ruházhatja fel használóját, ámbátor azt is beszélik róla, hogy képes elégetni magukat a lelkeket is, így hát, érthető módon veszélyes rúna.

  Hangértéke: I
  Jelentése: Tűz


  Dagaz
  Rúnamágia 23-Dagaz
  Dagaz a víz őselemi rúnája, a többihez hasonlóan nehezen kontrollálható és irányítható, szeszélyes és hatalmas. Ereje képes bárhol, akár a legszárazabb sivatagban is vizet fakasztani, erdőket, városokat elárasztani, legalábbis ezt tartják róla a rúnamágusok.

  Hangértéke: D
  Jelentése: Víz


  Othila
  Rúnamágia 24-Othala

  Az utolsó a rúnák között, a túlvilág rúnája. Azt beszélik, hogy Othila egyszerre bír a négy őselemmel, az elemnélküliséggel, a mindenséggel és az ürességgel. Akkor használják, ha a túlvilág erőit kívánják megidézni, azt tartják róla, hogy képes akár átvágni a Fodor Palástját is. Othila nagyon erős, de szeszélyes rúna, képes lehet megölni a használóját is.

  Hangértéke: O, Ó
  Jelentése: Túlvilág


  Nos, ezek lennének a rúnák jelentései. De! Fontos odafigyelni, hogy bár láthatóan az elemi rúnák vannak többségben, ez nem azt jelentené, hogy az elemi rúnamágiához a törpék és a rúnamágusok, vagy a törpe rúnamágusok jobban konyítanának! A rúnáknak hatalmas misztériumai vannak, ezek pedig azok a jelentések, amelyeket az emberek és más fajok is ismerhetnek. Bizonyos, hogy a törpék között még számtalan, titkos jelentés van. Lehet, hogy Othila az életet is jelenti, nem csak a halált, lehet, hogy Fehu nem mindennek az alapja, hanem mindennek a vége. Ezt csak a törpék tudhatják, akik furcsa módon jóval többre képesek ezekkel a rúnákkal, mint bárki más; akár még működő szerkezeteket is tudnak készíteni velük.

  Természetesen a rúnáknak nem csak mágikus, hanem társadalmi jelentésük is van, de ez az "ahány ház, annyi szokás" alapon működik. Nincs két ugyanolyan törpetárna, ahol a társadalmi jelentése Ingwaznak ugyanaz lenne, ahogy nincs két olyan törpe törzs sem, akik egységesen néznék ezeket. Jegyezzük meg; ez a törpéknek egyszerre mágia és írás, míg az embereknek csak mágia. Sosem fogjuk megérteni, hogy egyes tárnák miért kedvelik jobban az egyik anyagra rovását a másiknál, ahogy nem fogjuk feltárni azt sem, hogy Othila rúnát galagonyára, avagy berkenyefára jobb-e róni; kérdezz meg két törpét, hatfélét fognak állítani. De egy biztos, a rúnáknak erejük van, hatalmas erejük.


  Figyelem! Bármi nem tiszta, keresd Thorgart!

   Pontos idő: Pént. Szept. 20 2019, 13:35