Salonir - Ahol már nem minden a régi (Év: E.u. 885.)


  Neta, a gyermekek istene

  Caralden Yosa
  Caralden Yosa
  Admin
  Admin

  Tartózkodási hely : Moldred

  Karakterlap
  Szint: Admin
  Fókuszpont: Feneketlen
  Erőpont: Elég

  Neta, a gyermekek istene Empty Neta, a gyermekek istene

  Témanyitás by Caralden Yosa on Szer. Márc. 15 2017, 22:06

  Neta, a gyermekek istene KhA3dsxQ
  Neta, a gyermekek istene


  Származása örök titok marad, még a főistenek sem tudnak kielégítő magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy hogyan és mikor született az istenség. Mondjuk nem is nagyon törik magukat, hogy erre megfejtést adjanak, hiszen Neta az istenek szemében egyfajta csínytevő kolonc. 
  Gyerekes viselkedése tényleg hasonlít inkább egy rakoncátlan kölyökre, semmint felelősségteljes istenre. 
  Az istenek többnyire akkor kérik segítségét, ha halandó szeretőjük gyermeket szül, megkérik, hogy oltalmazza az átkoktól és betegségektől a gyermeket. Gena mellett is ott volt, amikor Heellát világra hozta az istennő.

  A halandók úgy tartják, hogy Neta jóváhagyó bólintása nélkül gyermek nem éli túl a születést. Hiszik, hogy míg Gena segít az anyának megszülni a gyermeket, addig Neta elvágja a köldökzsinórt, majd az anya kezébe adja a csöppséget. 
  A gyermekágyi láz okát Neta haragjában keresik, ilyenkor fohászkodnak a Gyermekistenhez és különböző felajánlásokkal próbálják elnyerni jóindulatát. Vallásosabb közösségekben a szülést levezető bábák az alábbi frázissal közlik az apákkal a jó hírt: Neta kegyéből, él a gyermek.

  Ember és elf közösségekben is szokás, hogy az újszülött gyermek pólyájába egy fából faragott érmét helyeznek, amelyre Neta nevét írták. Úgy hiszik, hogy az isten így kegyébe fogadja a gyermeket és megóvja a rontó szellemektől és a rontásoktól.  
  Az igazság az, hogy Neta számon tart minden gyermeket és esze ágában sincs haragjában megölni őket. Ettől függetlenül szívesen fogadja a felajánlásokat és fohászokat.

  Nem bírja a szenvedő gyermekek látványát, így az esetek többségében magától is segít a rászorulón. Ebben csak az gátolhatja meg, ha a gyermeken valamelyik isten bélyege van, vagy Adtos isten más sorsot szánt a gyermeknek.

  Főpapnője - az Orákulum-, felnőtté válásáig viseli a címet. Amikor felnőtté válik, elveszíti minden képességét, amelyet Neta kegyéből kapott. Ezek nem nagy hatalmat biztosító képességek. Az Orákulum képes viszonylag könnyedén kapcsolatba lépni Netával, valamint amíg az isten főpapnője, semmilyen betegség nem fogja, illetve kérheti gyermekek gyógyítását. A papnők általában maguk is voltak Orákulumok vagy túlkorosan lettek papnők és felnőtté válásukig nem lettek kiválasztva. Senki sem tudja, hogy Neta hogyan, mi alapján választ főpapnőt. Papnői előtt annyi ismert tény, hogy a növendékek közül három fiatal lányt ( 14-15 év, elfeknél ez ugye változik ) térdeltetnek az oltár elé és ott hagyják őket másnap reggelig. A lányok imádkozva átvirrasztják az éjszakát és reggelre csak a kiválasztott van ébren, a másik kettő békésen alszik. Az éjszaka történtekre csak a kiválasztott emlékszik, Ő azonban a részletekről mélyen hallgat.

  Neta gyerekes viselkedéséből adódóan a többi isten szemében nem örvend túl nagy népszerűségnek. Mégis van néhány, akik közelében rendszeresen feltűnik: Gena mellett, miután az megszülte Heellát, hiszen ő vágja el az anya és a gyermek sorsát összefonó köldökzsinórt. Ikla mellett gyakran legyeskedik, kinek bölcsességére és érettségére vágyik. Lethys, a fiatalság istenével jól megértik egymást, bár időnként Neta a másik isten agyára megy. 

  Azonban egy halandóba, egyik volt Orákulumába volt szerelmes, kinek szüzességét, állítólag annak nagykorúvá válásakor Ő maga vette el. A nőt Alina Soririsnak hívták, miután magához vette, a nő az istenek között élt, nem öregedett és nem fogta semmilyen ártalom, de élete homokjának lepergésével végül utolérte a halál. Kapcsolatukból Netának egy félisten leánya született, Tiara.

  Ha valamilyen oknál fogva megjelenik a halandók között, általában fiatal elf fiú/férfi alakját veszi fel. De szólnak arról beszámolók, hogy Őzgida képében is fel-felbukkant.
  ~ Neta

   Pontos idő: Hétf. Okt. 14 2019, 04:02